130 души се докоснаха до магията на плуването в морския празник 1000х1000

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 07.08.2017 г.
130 души се докоснаха до магията на плуването в морския празник  1000х1000

Сто и тридесет души се докоснаха до магията на един от най-красивите и трудни спортове – плуването, по време на морския празник „1000 по 1000”.


Събитието, което фокусира голям интерес от страна на варненци и гости на града и страната, се проведе на плажа до ресторант „Мистър Баба“ през уикенда. Форумът няма състезателен характер.

Дебютното първо издание на плувния празник, което бе част от събитията, посветени на „Варна – Европейска младежка столица 2017“, се организира от шампиона на България ПСК „Черно море”, съвместно с община Варна и ВМС на РБ. Идеята за инициативата е на Филип Ромбаут, член на УС на ПСК „Черно море“. За голяма част от екзалтираните участници то бе генерална тренировка за най-старото плувно състезание у нас – „Галата - Варна”. Маратонът е на 6 август, неделя. Главен координатор е Валентин Пантелеев.

Низ от емоции беляза „1000х1000“. На старта да преплуват дистанцията от 1000 м в морето застанаха шампиони от ПСК „Черно море“, много плувци от различни възрасти от всички варненски клубове, състезатели от чужбина, които почиват във Варна, както и ентусиасти, решили да се потопят в красивата емоция. Форумът бе открит от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който преплува дистанцията заедно със сина си, Кристиан Димитров, шеф да дирекция „Спорт“, кап. Камен Кукуров и дългогодишният организатор на маратона „Галата-Варна“ Надежда Парушева. Те приветстваха участниците и им пожелаха да обичат морето и да се обръщат със страхопочитание към него. Надежда Парушева изрази увереност, че морският плувен празник ще се превърне в традиция.

Първа в проявата, която няма състезателен характер, финишира Стилина Иванова от шампионския отбор на „Черно море“. Тя сподели, че е участвала, за да направи генерална тренировка за маратона „Галата-Варна“. Съотборничката й Бояна Кирчева също изрази задоволство и анонсира, че ще плува в големия маратон.

С три свои състезателки от Ирландия, Холандия и Дания плува и треньорът Явор Захариев, който бе наставник на националите по плуване на Бахрейн.

Многолюдна публика, която събираше слънчев тен на плажа, аплодира момчетата и момичетата в „1000 х 1000“. Тя се забавляваше с коктейл от музикални изпълнения. Всички участници получиха оригинални шапки и гривни с логото на събитието. На финала те бяха възнаградени с атрактивни награди от томбола. Изненадите бяха осигурени от община Варна със съдействието на спортния магазин „Декатлон“.

Събитието бе обезпечено от ВМС на РБ, БЧК и квалифицирани спасители, които бдяха над желаещите да преплуват дистанцията от 1000 м в морето.
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close