Италианец и кенийка с победи в Маратон Варна и осигурено място в спора за 20-хилядния джакпот

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 15.05.2018 г.
Италианец и кенийка с победи в Маратон Варна и осигурено място в спора  за 20-хилядния джакпот

Италианецът от марокански произход Ахмет Насеф и кенийката Рут Матебо триумфираха като победители в Маратон Варна 2018 и така си осигуриха предварително място в спора за спечелването за тази година на големия джакпот от 20 000 лв. за общо най-добро представяне в българската атлетическа верига „Бягането като начин на живот“.

 


Състезанието и съпътстващите активности отново превърнаха центъра на града в огромна спортна арена, няколко хиляди като участници и зрители станаха свидетели на прекрасен спортен празник, предоставящ нови възможности за още по-активен здравословен начин на живот на варненци и гостите на морската столица.

 

Стартът бе даден от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който поздрави участниците заедно с кмета на Варна Иван Портних. Двамата изтъкнаха значението на това събитие, превърнало се вече в традиция зa града и обявиха, че следващото издание на 12 май идната година се очертава още по-мащабно и класно. След това по трасето потеглиха над 700 атлети в отделните дисциплини и приблизително 600 участници в масовия старт на 2 км – общо представители на 19 държави.

 При мъжете с най-свежи сили във финалните километри се оказа Ахмет Насеф, който спечели за втори път във Варна след победата в дебютното издание през 2016 г. Кениецът Абел Рот опита да следва темпото на шампиона, но в последните два километра се предаде. Това е и втори триумф за тази година на италианеца с марокански корени след златото в Стара Загорa през април, което му осигурява минимума от 20 точки, необходими за право на спечелване на големия джакпот в българската маратонска верига.

 

И при жените вече имаме спечелила право на джакпота. Рут Матебо защити титлата си от миналата година с нова победа във Варна. Кенийката не допусна изненади като бягаше с постоянна голяма преднина пред сънародничката си Хелън Кимутай. След златото в Стара Загора през април, това е втори пореден триумф за годината на Матебо, с което и тя вече събра минимума от 20 точки, които осигуряват спечелване право на джакпота от 20 000 лв. за общо най-добро представяне в българската верига маратони „Бягането като начин на живот“.

 

Според новия, по либерален правилник и други атлети остават с шанс за общия джакпот – Абел Рот, Тарик Бамаруф, Вира Овчарук и др., което означава, че финалът в София през октомври се очертава да бъде още по-интересен с отговора на въпроса „Кой ще бъде крайният победител за годината?“

 Най-бързи от българите на маратона във Варна бяха Дилян Бояджиев 2.47:29 ч. и Маринела Нинева 3.04:13 ч. В полумаратона победители са сръбкинята Оливера Йевтич и кениецът Даниел Чеболей, докато на 10 км триумфираха младата звезда на българската атлетика Лиляна Георгиева и румънецът Гаврил-Щефан Юлиус.

 

 

Добри отзиви за новото лицензирано трасе вече важи за ранглистите

 От тази година Варненският маратон вече е с лицензирано трасе и с официална дистанция 21 км, което бе приветствано от повечето участници. Сертификатът бе получен два дни преди старта от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ), след инспекция от преди два месеца и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. За получаване налиценза маршрутът бе леко променен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът отново бе на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, трасето навлизаше в Морската градина и от там се виеше по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново бягаха сред зеленината на парка, но сега вече пред очите им бе и морският хоризонт.

 

 

Впечатляващ награден фонд плюс много бонуси и награди

 

Атрактивният общ награден фонд отново бе 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна. Победителите в класическия маратон получиха по 8000 лв. при мъжете и при жените, парични премии имаше и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче бяха раздадени стотици награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

 

 

Нови възпоменателни медали за спомен от участието

 

Много добре бяха приети и новите стилни възпоменателни медали, които бяха връчвани на финиширалите във всички дистанции без масовия градски крос на 2 км. Отличията са произведени в Сърбия и ще останат уникален спомен за участието в Маратон Варна.

 

И тази година за трета поредна пролет Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври. Тази година нов регламент улеснява печеленето на 20-хилядния джакпот, подробности, таблицата с разпределението на точките, както ирезултатите в детайли можете да видите в сайта на варненския маратон:

http://marathonvarna42km.com/

 

Отново част от Деня на предизвикателството

 

И тази година Маратон Варна бе част от Световния ден на предизвикателството.

събитие посветено на 17 май - Ден на българския спорт.

„Денят на предизвикателство – България спортува '2018" се организира в градовете София, Варна, Пловдив, Бургас, Враца, Дупница, Разград, Кюстендил, Велинград, Плевен, Благоевград, Кърджали, Самоков, Плевен, Русе, Добрич, Ловеч и др. В него участват

всички желаещи чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от собствените физически възможности.

 

Хиляди варненци станаха свидетели и участници в уникален спортен празник около

старт-финалната зона на Маратона. Всеки можеше да се включи в десетките

активности и да участва в томбола с много предметни награди. Засилен интерес регистрираха организаторите към масовия градски крос на 2 км. В традиционното бягане на късата дистанция се включиха над 300 ученици и почти толкова граждани и гости на града. Имаше отделен старт за бегачи с нарушено зрение от СК „Успех“, СК „Вихър“ и СОУ „Проф. Иван Шишман“, както и състезатели с инвалидни колички от СК „Икар“.

 

 

 

ПРИЗЬОРИТЕ МАРАТОН ВАРНА 2018

 

42.195 км

МЪЖЕ: Ахмет Насеф (Ит) 2.22:55 ч., Абел Роб (Кен) 2.23:14, Хосеа

Киплагат (Кен) 2.23:16.

ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.47:45, Хелен Кимутай (Кен) 2.52:06, Вира

Овчарук (Укр) 2.55:20.

 

21 км

МЪЖЕ: Даниел Чеболей (Кен) 1.06:28 ч., Марк Ротич (Кен) 1.07:10, Симон

Кируи (Кен) 1.10:49.

ЖЕНИ: Оливера Йевтич (Сър) 1.17:36, Юнес Онвианча (Кен) 1.18:40, Мария

Вражич (Хър) 1.24:20.

 

10 км

МЪЖЕ: Гаврил-Щефан Юлиус (Рум) 33:34 мин., Иван Попов (Бъл) 33:55, Стоян

Владков (Бъл) 34:19.

ЖЕНИ: Лиляна Георгиева (Бъл) 39:17, Радосвета Симеонова (Бъл) 39:46,

Наталия Кременска (Бъл) 43:55.

Изключително богата галерия от снимки може да намерите на Фейсбук страницата на Маратон Варна -2018 : https://www.facebook.com/pg/marathonvarna42km/photos/

 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close