Българският алпинист Атанас Скатов днес даде пресконференция във Варна на която обяви следващата си цел.

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 25.03.2019 г.
Българският алпинист Атанас Скатов днес даде пресконференция във Варна на която обяви следващата си цел.

На 3 април той потегля към връх Кангчендзьонга в Хималаите. Това е третият по височина връх в света. Висок е 8886 метра. В групата Скатов ще е единственият българин.


Атанас Скатов продължава амбициозната си програма по изкачването на всички 14 най-високи върхове в света. Миналата година той беше покорил 6 от тях. Преди началото на пресконференцията Коста Базитов връчи специални плакет на Скатов от годишната церемония „Спортист на Варна“. Алпинистът беше сред 10-те най-добри спортисти на града за миналата година. Атанас Скатов получи и малко знаменце с логото „Варна европейски град на спорта 2019“. Той обеща да го развее на върха на Кангчендзьонга. „Здравм съм. Много добре съм подготвен и се надявам и времето да е добро, за да атакуваме върха по план. Много е интересно, че пътят до базовия лагер, който е на височина около 5500 м е много пуст. Не минава през никакво населено място. Самият преход до базовия лагер е доста дълъг, 2 седмици“, сподели Скатов. Той подчерта, че същият този връх е бил изкачван само от един наш алпинист, а по пътя към върха е загинала друга наша алпинистка. През цялото време Скатов ще разполага със сателитен телефон и ще прави снимки и видео. Той говори и за веганството, като сподели че от 2012 г е пълен веган. Нашият алпинист има изключително отношение към природата, към опазването на природата чиста и веганството е част от тази негова философия.

На пресконференцията присъства заместник кметът на Варна Коста Базитов и директорът на дирекция „Спорт“ Кристиян Димитров. Г-н Базитов сподели, че е много важно отношението на Скатов към природата и опазването на природните ценности, както и че Скатов се явява и лице на „Варна – Европейски град на спорта 2019“. Алпинистът подари свои книги на Коста Базитов и Кристиян Димитров. 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close