Предстои плувен уикенд за варненци и гостите на града на 1 и 2 август 2020г.

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 31.07.2020 г.
Предстои плувен уикенд за  варненци и гостите на града на 1 и 2 август 2020г.

80-тото юбилейно издание на най-старото масово спортно събитие в България плувният маратон „Галата-Варна“ ще се проведе на 2-ри август, неделя, а ден по-рано, на 1-ви август варненци и гостите на града ще могат да се включат в масовото плуване (без състезателен характер) 1000 х 1000, на южен плаж под ПК “Приморски“.


Тази година провеждането на плувния маратон Галата – Варна ще бъде съобразен изцяло с изискванията, наложени от епидемичната обстановка в страната. За безопасното протичане на събитието и опазване здравето и живота на всички участници организаторите призовават към стриктно спазване на изискванията за участие и правилата за безопасност посочени на сайта на събитието: https://www.varnamaraton.info/bg

За първи път участниците ще се съберат не на Морска гара, а направо на старта – в местността „Карантината“, пред паметника.

За улеснение на плувците, които нямат транспорт, във времето от 7,00 до 8,00 ч на интервал от 10 минути от Катедралата ще тръгва по един специален автобус, обозначен с информационна табела за маратона. Плувците, които ползват автобусите на градския транспорт от Катедралата до местността „Карантината“, трябва да бъдат задължително с предпазни маски.

Потвърждението за участие пред паметника на „Карантината“ е от 6,30 до 9,00 ч.

За първи път в историята на плувния маратон Галата – Варна участниците ще финишират на плажната ивица на плаж Офицерски - Изток, а не както бе досега на втора буна. За целта е изграден трапец с късата страта към брега, който ще помогне на съдиите внимателно да приемат пристигащите плувци. По трасето ще бъдат разположени 10 буя, които да показват посоката по права линия към брега. Общото разстояние е 4400 м по права линия. Официалната церемония по награждаването ще се проведе в 12,30 ч.

По-висок награден фонд ще си разпределят призьорите в най-старото плувно състезание в България. Наградният фонд е на обща стойност 12 000 лв., като от тях паричните премии са 9000 лв.

Победителите – мъж и жена получават парични награди от по: I място – 1200 лв.; ІІ място – 800 лв.; ІІІ място – 600 лв.; ІV място – 500 лв.; V място – 400 лв.; VІ място – 300 лв.

С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 150 лв. 200 лв. е бонусът за трима плувци с увреждания. 300 лв. получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона. Областният съвет на БЧК ще награди момичето и момчето до 18 г. от Варна, финиширали с най-добро време, с включване в безплатен курс по водно спасяване.

Организатори на форума са ВМС на Република България, Община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море“. Председател на Организационния комитет на юбилейното издание е кметът на Варна Иван Портних, а събитието е под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

 

Ден преди юбилейния маратон – на 1 август, събота ще се проведе четвъртото издание на масовото плуване 1000 х 1000. Идеята за инициативата е на председателя на УС на ПСК „Черно море”, изпълнителен директор на „Агрополихим” Филип Ромбаут. Стартът ще бъде даден в 10 ч на Южния плаж, до ресторант „Мистър Баба“. Записването започва в 8 ч.

За разлика от предходни години обаче, това лято наградите за участниците ще бъдат много повече и по-различни. Освен подаръците, осигурени традиционно от Община Варна, ще има изненади и от ежегодния спонсор Lucky hunt.

За първа година в наградите, които ще бъдат раздадени в томбола с участието на всички плувци без изключение, се включва Детски кът – Варна. Домакините му обещават на малчуганите безплатни карти за любимите им супер атракции в Морската градина. Сладкарското ателие Cherry by Mary, което през летните месеци изкушава малки и големи с уникални сладоледи с неустоим вкус и фантастични сладости за душата, ще зарадва с подаръчни ваучери щастливци в томболата. Ресторантите с най-стари и утвърдени традиции във Варна – „Стария чинар“, които са любимо място за ценителите на добрата кухня и отбраните питиета, също са подготвили подаръчни ваучери.

Събитието се провежда с изключителната подкрепа на Billa и концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг 91“.

Организатори на проявата са ВМС на Република България, община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно

От РЗИ - Варна потвърдиха, че морската вода в акваторията на Варненския залив е чиста и всички микробиологични показатели са в нормма.

 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close