Варненци са трети на ски ориентиране

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 27.01.2021 г.
Варненци са трети на ски ориентиране

Варненският СКО „Академик“ зае трето място в комплексното класиране на националното състезание по ски ориентиране за Купа „Троян“, която се проведе при тежки метеорологични условия на Беклемето. Около 200 състезатели от 22 клуба се включиха в надпреварата организирана от Община Троян, Българска Федерация по Ориентиране и Ски клуб "Хемус" – Троян. Основен двигател и главен съдия бе Иван Беломъжев, подпомогнат от неговият син - световният шампион за 2017 г. Станимир Беломъжев.


 След двата дни, в които се проведоха къса и средна дистанция, варненските ориентировачи отстъпиха само на „Узана“ /Габрово/ и „Браун тим“ /Велико Търново/. Двама от състезателите на „Академик“ заеха трети места в индивидуалното класиране - Матей Стоянов във възрастова група М12 и Михаил Стоев в М16.

Боян Софин „Соколец“ /Самоков/ и Андрея Даксова „Карлък“ /Смолян/ триумфираха в елитната група при мъжете и жените. Отлично се представи и младата варненска надежда Николай Недков, който е шести, а Калина Стоева завърши на 13-о място при дамите.

Състезанието бе част от подготовката на българските ориентировачи за държавното първенство в различните дисциплини, което ще се проведе в началото на месец февруари.

 Климатичните условия на Беклемето поднесоха доста изненади на организаторите и състезателите - бурен вятър „снегоядец“, а през нощта заледяване на трасето.

Състезанието се възстановява след 10 годишно прекъсване. 198 състезатели от 22 клуба в страната се състезаваха в осем възрастови групи на „къса дистанция“ и на „средната дистанция“.

Обработени са 48 км писта за състезанието.

В състезанието взеха участие и 6-ма представители на Спортен клуб по ориентиране "Север" - Плевен. Сред тях са и представители на ВВВУ "Георги Бенковски". Това са курсант-сержант Мартин Симеонов, специализация „Авиационни електроприборни и автоматични системи“, който се състезава при мъжете до 21 години. Маршрутът за неговата възрастова група е с дължина 8 000 м, сборно изкачване 270 м и 16 контролни точки. Картата е изработена през месец януари 2021 г. от з.м.с. Георги Хаджимитев.

На състезанието присъства и още един представител на ВВВУ "Георги Бенковски" – майката на курсант-сержант Симеонов – Янислава Симеонова. Тя бе натоварена с отговорната задача да следи отблизо за изявите на възпитаника на ВВВУ и да му вдъхва кураж по трасето.

За да бъде славата тройна, трети представител от Спортен клуб по ориентиране "Север" – Плевен е бащата и съпруг – Даниел Симеонов, който се конкурира със своите опоненти по трасе с дължина 4 300 м, 130 м положителна денивелация и 10 контролни пункта. При 45 състезатели, Симеонов - старши постигна 8-мо място през първия състезателен ден.

От Клуб "Север" най-добре се представи Данчо Генов , който в своята възрастова група – до 55 години, зае трето място.

При променящите се атмосферни условия в планината двудневната подготовка на авиационните ориентировачи не е достатъчна. Въпреки това, стартът за сезона е факт, а участието на много млади хора от цялата страна в състезанието по ски ориентиране е надежда за възхода на този спорт.

 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close