81 традиционен плувен маратон Галата – Варна и масовото плуване 1000 х 1000

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 29.07.2021 г.
81 традиционен плувен маратон Галата – Варна и масовото плуване 1000 х 1000

Плувен уикенд, наситен с много положителни емоции, ще преживеят варненци и гостите на града през предстоящите почивни дни. На 31 юли, събота, ще се проведе масовото плуване 1000 х 1000. На 1 август, неделя, е 81-вият традиционен плувен маратон Галата – Варна. Това анонсираха организаторите по време на пресконференция, посветена на двете събития. До момента да участват в маратона са се регистрирали около 220 души от Белгия, Дания, Германия, Хърватия, Русия и България.


Организатори на маратона са ВМС на Република България, Община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море“. Събитието се провежда с подкрепата на „Морска администрация“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Варна, Медицинският център по рехабилитация и спортна медицина, Българския червен кръст, Медицинският университет - Варна, Българска морска камара, Градски транспорт, Областна дирекция на МВР и Общинска полиция, доброволческа организация „Устрем“.

„Община Варна винаги съдейства с удоволствие за провеждането на маратона. Галата – Варна е емблема, визитка на Варна. Адмирации за организаторите, искрени благодарности на ПСК „Черно море“ – двигател на маратона. Да се надяваме, че победителите ще са варненци“, коментира по време на пресконференцията Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна.

 Началникът на щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров – главен съдия на маратона по море, разясни, че тази година финалът ще е от южната страна на Буна № 2. И добави, че за да са максимално добре насочени плувците, ще бъдат поставени маркиращи буйове.

Председателят на УС на ПСК „Черно море“ Филип Ромбаут, който по традиция плува и в 1000 х 1000, и в Галата – Варна, сподели, че тръпката за двете събития вече е завладяла участниците. „Морето е вълшебство, фантастично е! Колкото по-рано децата се научат да плуват и да уважават морето, толкова по-ценно е това за тях. Именно това е целта на 1000 х 1000. Да ги мотивираме да плуват, заедно със своите родители, да обикнат морето, и, разбира се, да ги спечелим за маратона Галата-Варна, когато порастнат! Времето ще бъде хубаво, а емоцията- неповторима. Заповядайте“, отправи покана към участниците Филип Ромбаут.

 Финансова подкрепа на Галата-Варна оказват: Параходство БМФ, „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД, МТГ „Делфин“, „Трансинс“, „Дженерали застраховане“, КБ Инженеринг, ЗАД „Булстрад Виена иншурънс груп“, , КРЗ „Одесос“, „Агрополихим“, „Космос шипинг“, Полиграфичен комплекс „Колор принт“, верига книжарници АБВ, „Партнерс“, „Цикония“ АД, супермаркети СВА.

 Председател на Организационния комитет е кметът на Варна Иван Портних. Главен съдия е Вили Цеков, а главен съдия по море - кап. първи ранг Камен Кукуров – началник щаб на ВМС.

 Новото рибарско пристанище „Карантината“ е сборният пункт на маратона Галата – Варна 2021. Миналата година участниците се събраха пред паметника в едноименната местност. Входът на пристанището е точно срещу паметника.

 За улеснение на плувците, които нямат транспорт, във времето от 7,00 до 8,00 ч на интервал от 10 минути от Катедралата ще тръгва по един специален автобус, обозначен с информационна табела за маратона.

 Предварителната онлайн регистрация, направена в сайта на маратона, се потвърждава на рибарското пристанище „Карантината“ от 6,30 до 8,30 ч. на 1 август. Срокът за онлайн регистрацията е 29 юли.

Стартът ще бъде даден в 9,30 ч след инструктаж.

Разстоянието по права линия, което трябва да преплуват участниците, е около 4500 метра.

Участниците ще финишират на плаж Буните, непосредствено до Буна № 2.

 

Наградният фонд за маратона е на обща стойност 6800 лв. Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв. С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 100 лв.

200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона.

Официалната церемония по награждаването ще се проведе в 12,30 ч.

И тази година Галата – Варна ще бъде съобразен изцяло с изискванията, наложени от епидемичната обстановка в страната. За безопасното протичане на събитието и опазване здравето и живота на всички участници организаторите призовават към стриктно спазване на изискванията за участие и правилата за безопасност. Плувците, които ползват автобусите на градския транспорт от Катедралата до местността „Карантината“, трябва да бъдат задължително с предпазни маски.

Ден преди 81-ия маратон Галата-Варна – на 31 юли, събота, ще се проведе петото издание на масовото плуване 1000 х 1000. Идеята за 1000 х 1000 е на Филип Ромбаут, председател на УС на плувния шампион на България ПСК „Черно море“ и изпълнителен директор на „Агрополихим“.

Вече 5 поредни години Ромбаут и фондация Lucky Hunt, ежегоден двигател и генерален спонсор на 1000 х 1000, подаряват на варненци и гостите на града тази фантастична емоция. И радват участниците с атрактивни изненади. Организатори са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“. Проявата се провежда с изключителното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг 91“, „Агрополихим“, верига магазини Billa, ресторанти „Стария чинар“, Детски кът – Варна, Cherry by Mary, мидена ферма „Дълбока“, Сладкарска работилница „Сладки мечти“.

Записването започва в 8 ч на плажа под „Мистър Баба“, а в 9 и 10 часа са стартовете.

 Две големи групи ще стартират в проявата. В 9 ч ще бъде даден стартът на участниците от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, които с това плуване ще отбележат 140 г. от създаването на висшето училище. След като те приключат, в 10 ч, ще стартират всички останали участници. Всеки плувец ще участва в томболата със своя номер, ще бъдат раздадени награди от Община Варна и Lucky Hunt. Ще има атрактивни изненади и от други спонсори.

Справка в сайта на РЗИ – Варна сочи, че морската вода в акваторията на Варненския залив е чиста и всички микробиологични показатели са в норма.
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close