23 юни - Международен ден на Олимпизма

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 21.06.2022 г.
23 юни - Международен ден на Олимпизма

Всяка година на този ден светът празнува зараждането на светлата искра на олимпизма. Организираните на тази дата спортни събития носят заряда и духа на Олимпийските ценности и идеали за съвършенство, мир, уважение и честна игра.

 

Международният ден на Олимпизма се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948г. На тази дата през 1896г. в Сорбоната (Париж) по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен е основан МОК. Тогава се взема решение за възраждането на Олимпийските игри, като България е една от 14-те държави, участвали в първата модерна Олимпиада в Атина през 1896 г.

Ето какво казва барон Пиер дьо Кубертен за олимпизма:

„Олимпизмът възвеличава и съчетава в едно балансирано цяло качествата на тялото, ума и волята“

Вярвайки, че само по-добрите хора могат да направят света по-добър, барон Пиер дьо Кубертен посвещава живота си на възраждането на онова, което и в Древността, и в наши дни, успява да накара света макар и за кратко да живее в мир, обединен от спорта.

 


В гр.Варна този ден ще бъде отбелязан от 10.00 ч. на алеята на Олимпийската слава в Морската градина с шествие на ученици от Спортно училище и среща със спортисти , участвали на Олимпийски игри. Мотото на Световният ден на Олимпизма тази година е „Световен мир“!

 

Честит празник на българските олимпийци!

 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close