Царица Маргарита Българска, един турнир от висока класа

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 29.09.2017 г.
Царица Маргарита Българска, един турнир от висока класа

Тази година турнирът по художествена гимнастика „Царица Маргарита Българска“ ще отбележи своя 25-ти юбилей.


Надпреварата ще бъде в ДКС. Състезанието е на 7 и 8 октомври. Специални гости ще бъдат Симеон Сакскобугготски и неговата съпруга Царица Маргарита. Царицата ще връчи специални награди по повод юбилея на турнира на заслужили деятели, които през всички тези години са помагали за провеждането и организирането на състезанеието.

 

Турнирът тази година ще бъде само с български състезателки. Причината е че след СП съчетанията на всички гимнастички бяха сменени. Деца от школата на „ЧАР-ДКС“ ще покажат специална продукция, а гост ще е националният отбор по естетическа гимнастика. Главен съдия ще е Ани Башева. ОФИЦИАЛНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 5 ОКТОМВРИ ОТ 11.00 ч В ДКС, фоайе „Стенопис“. Съсдателката на турнира Анелия Атанасова продължава да е горда със своето творение, защото голямата цел е постигната-възможност за изява на най-високо ниво на млади български и чужди гимнастички.

 

Погледнато във времето назад този турнир може да се похвали с участие на едни от най-добрите състезателки в света. Турнирът се слави със специалното си отношение към този спорт най-вече към националните ни гарнитура, които често гостуват на церемониите по откриването на проявата. Запазена марка на главната организаторка Анелия Атанасова са медалите, които са уникални по себе си и са специална изработка от монетния двор.

 

Нешка Робева, Мария Гигова, Мария Петрова, Филипа Филипова, Вера Маринова, местните величия в този спорт Мария Чиприянова, Минка Ванкова, покойната вече Миглена Михайлова и редица други големи имена в худ.гимнастика са били сред присъстващите на проявата. Много от настоящите звезди в красивия спорт са минали през турнира „Царица Маргарита”, като са печелили призови места. Спомням си години в които участие в тази надпревара имаха само национални отбори, като визирам 21-то издание на надпреварата. Тогава участваха националните отбори девойки и жени от 14 държави: Англия, Босна и Херцеговина, Бразилия, България, Италия, Естония, Кипър, Мексико, Румъния, Русия, Словения, Швеция, Узбекистан и ЮАР. Още нещо бележи красотата на този турнир-присъствието на редица имените български треньорки, които вече водят силни клубни отбори по света, а една голяма част от тях са и национални треньорки на различни страни. Турнирът „Царица Маргарита Българска” се превърна в една приятелска среща на доказани български специалистки в този спорт, които всяка година си дават среща във Варна, начело на различни клубове и национални селекции. Спомняме си силните издания на турнира с победите в тях на гимнастички като Невяна Владинова, Радина Филипова, Сара Стайкова, Катерина Маринова, Елизабет Йовчева и други.Имало е години в които повече от 130 състезателки са излизали на килима в спор за призовите места. Царският турнир, както наричат мнозина това състезание има и своя характерен белег. Този турнир е истински трамплин към голямата худ.гимнастика. На този турнир и редица именити съдийки са имали щастието да раздават своите оценки и да са част от фантастичната атмосфера. Като цяло Варна е сериозен център на спорта художествена гимнастика. Двата силни турнира, този на „Царица Маргарита” и „Руми и Албена” се превърнаха в едни от най-добре организираните, най-очаквани и най-обичани турнири. Патронът на надпреварата Царица Маргарита е била на няколко пъти специален гост на събитието. Тази година също ще е сред ВИП-гостите. Организаторите винаги са били изключително прецизни с календара на световната федерация и често варненската прява се прави в навечерието на предстоящи силни форуми като ЕП и СП, което дава възможност на най-добрите гимнастички да използват надпреварата като генерална репетиция преди големите първенства.

 

Уважение и почит, с това се характеризира турнирът „Приз Царица Маргарита Българска”. Няма издание на което да не бъде отделено специално внимание на заслужили деятелки, бивши и настоящи гимнастички, които са с огромен принос за този спорт. Те винаги са във фокуса на организаторите, които ги отличават със специални награди и внимание. Връщам лентата само година назад. В 24-то издание участничките бяха 69 от 6 страни– България, САЩ, Израел, Канада, Русия и Молдова.Тогава спечиалци плакети -медали изработени от монетния двор и защитени в лондонската кралска академия бяха връчени на заслужили варненски състезателки – Мадлен Сергеева (Грация Мебел стил), Йоана Николова (ЧАР-ДКС), Симона Дянкова (ЧАР-ДКС) и Елизабет Йовчева (ЧАР-ДКС). На нашите отлични състезателки се връчва и българско знаме, което засилва патриотичния елемент.

 

Това е турнирът „Царица Маргарита Българска”. Силен, емоционален, пъстър и класен. И тази година се надявам, че той ще носи тези белези и ще докаже истинската си класа на своя 25-годишен юбилей.
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close