Красен Кралев поздрави Варна

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 22.01.2019 г.
Красен Кралев поздрави Варна

"Поздравявам град Варна и общинска дирекция „Спорт“, която продължава инициативата „Тренировъчен час“, който дава възможност на професионални специалисти по спортна подготовка да водят занятията в третия учебен час за спортна дейност по футбол, тенис на маса, баскетбол, лека атлетика, хандбал, ръгби, айкидо, вдигане на тежести, спортно ориентиране, шахмат, спортни танци, модерен балет в 12 училища в града", написа Министър Кралев в профила си в социална мрежа.


Продъжение на поста:

"Идеята за влизането на квалифицирани треньори в допълнителните часове по физическо възпитание бе повдигната и реализирана от мен по време на първия ми мандат като министър на младежта и спорта, когато по моя инициатива тя залегна в новия Закон за предучилищното и училищното образование".

"Искам да благодаря на варненската община, че показва толкова добро отношение към спорта в образователната система."

Професионалните треньори допринасят за изграждане на качествена физическа култура и физическо образование у децата и часовете ще придобият съдържание. Това е пътят за възраждането на българския спорт. Призовавам директорите на училищата и кметовете да последват примера на Европейския град на спорта за 2019-та и да използват възможността да допуснат квалифицирани треньори. В момента едва 30% от българските деца и младежи се занимават със спорт. Аз смятам, че треньорите в училищата ще предизвикат едно ново отношение и любов у децата към спорта и ще им помогнат да открият най-подходящия спорт за активни занимания.

При реализиране на дейностите са спазени нормативните изисквания съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, като урокът ще се провежда безвъзмездно за училището от лицензиран треньор по вид спорт. Щатният учител по физическо възпитание и спорт също участва в урока, като по този начин се запазва дисциплината и атрактивността при провеждане на тренировъчния урок.

За целта се селектират желаещи клубове и спортни организации, които посочват подходяща възраст и квалифициран треньор, които ще води урокът в училище.

Спортните клубове водят часа безвъзмездно, като имат достъп до децата, презентират спорта си и могат да правят директен подбор на талантливи и активни деца за своя клуб или школа.
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close