Прес конференция #Варна – Европейски град на спорта 2019

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 31.01.2019 г.
Прес конференция #Варна – Европейски град на спорта 2019

На пресконференцията присъстваха Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, Кристиан Димитров – директор на Дирекция „Спорт“ в Община Варна, както и общинският съветник Мартин Байчев, който е председател на постоянната комисия  "Младежки дейности и спорт“.

Министърът съобщи, че: "Спечелихме домакинството за най-голямото състезание през тази година в България - Олимпийската квалификация по волейбол. Вчера се взе решение тя да се проведе във Варна и за нас ще бъде огромна чест тази сериозна битка за класиране на олимпийските игри да я дадем именно тук пред варненска публика“.

Община Варна представи амбициозна програма за строителство на нова спортна инфраструктура. Отделени са над 14 милиона лева от общинския бюджет, с което морският град показва, че е достоен за титлата Европейски град на спорта.


#Варна – Европейски град на спорта 2019

Спортна Варна:

- 220 спортни клуба;

- 25 000 състезатели;

- Олимпийски, световни и европейски победители;

Варна е град с богата спортна история, дала на България и на света много елитни спортисти.

Днес спортът за високи постижения се развива в две направления: детско-юношески и елитен спорт. На територията на Община Варна състезателна дейност развиват около 220 спортни клуба, с приблизително 25 000 картотекирани състезатели.

Според наличната специализирана спортна база, с която разполага общината, 58 спортни клуба ползват съоръженията безвъзмездно. Община Варна материално подпомага елитни варненски спортисти, покрили условията за участие според съответната спортна федерация в състезания, даващи възможност за покриване на квоти за участие на Олимпийски игри, Световни, Европейски първенства и Младежки олимпийски игри. През 2018 година бяха подпомогнати 26 състезатели.

 

Основни приоритети:

Популяризиране на активния начин на живот и спорт за всички

Развитие на спортната инфраструктура във Варна

Международен спортен календар

Варна – привлекателна спортна дестинация

Основните приоритети, за които работи Община Варна за реализиране на титлата „Европейски град на спорта“, са популяризиране на активния начин на живот, развитие на спортните политики и спортната инфраструктура, създаване на интересен международен спортен календар с много събития, развитие на масовия спорт и създаването на спортна култура сред гражданите, налагането на Варна като атрактивна спортна дестинация.

 

Спортен календар:

Над 200 събития;

Над 60 международни състезания;

Спортният календар на Варна за 2019 г. е много амбициозен, подготвен в съответствие с изискванията на отделните федерации. Създаден е с цел да затвърди имиджа на Варна като атрактивна спортна дестинация - както за елитни професионални събития, така и за развитието на масовия спорт. За 2019 г. предвидените събития са над 200, от които повече от 60 са международни – световни и европейски първенства.

Предквалификации за Европейско първенство по футзал;

Европейска купа по тенис на корт за юноши до 16 г.;

Световни танцови квалификации за WORD DANCE MASTERS;

Международен Лекоатлетически маратон "Варна 2019“;

Волейболна лига на нациите;

Европейска купа по ветроходство клас „Лазер“;

Европейско първенство по хандбал за девойки;

Международна регата „Кор Кароли“;

Международен турнир по тенис на корт от календара на ITF и БФ Тенис;

Международна регата „Тол шипс“;

Световна купа по спортна гимнастика;

Това са част от международните събития, на които Варна ще бъде домакин. Започваме с предквалификациите за Европейското първенство по футзал. Срещите ще се играят от 29-и януари до 3-ти февруари в зала "Конгресна" на ДКС-Варна.

От 1-ви до 3-ти февруари гр. Варна ще бъде домакин на мачовете от група „А" на Европейската зимна купа по тенис на корт за юноши до 16 годишна възраст. Мачовете ще се играят в реновираната зала „Владислав“ на СК „Черно море“.

След тригодишни преговори на 16 и 17 март в ДКС ще се проведе една от дванадесетте световни танцови квалификации, даващи квота за участие в най-мащабния танцов шампионат на планетата „WORD DANCE MASTERS”.

На 12 май в град Варна за четвърта поредна година ще се проведе Международен Лекоатлетически маратон "Варна 2019“, което е едно от най-масовите спортни състезания за града.

След успешното домакинство на Световното първенство по волейбол за мъже тази година, Варна бе избрана за домакин и на срещи от волейболна лига на нациите, в периода 14-16 юни.

Европейско купа по ветроходство клас „Лазер“ в периода 14-16 юни. За втора поредна година бреговете на Варна приемат това значимо за ветроходния спорт събитие.

Европейско първенство по хандбал за девойки до 19 години ще се проведе на 12-21 юли.

Международна регата „Кор Кароли“ ще се проведе за 19 поредна година. Традиционно това се случва за празника на град Варна 15 август.

От 1 до 15 септември във Варна ще се проведе Международен турнир по тенис на корт от календара на ITF и БФ Тенис.

Очакваме да сме домакини за 4 – ти път на Международна регата „Тол шипс“ през септември. През изминалите 3 издания Варна се представи блестящо като домакин и високата оценка на организаторите от Sail Training International не закъсняха.

Пълният календар със събития ще бъде качен в сайта на Община Варна и на дирекция Спорт

 

Спорт за всички

--Ученически, студентски, работнически състезания;

-- Спорт за ветерани; Спорт за хора с увреждания;

-- Социален туризъм; Водно спасяване

Спортният календар на Община Варна предвижда много и разнообразни събития за всички възрастови и социални групи. Това ни дава възможност да надграждаме традициите в тази сфера.

Ежегодно в ученическите състезания участват над 3000 ученици в спортовете футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на маса, лека атлетика, шахмат и бадминтон. Децата са разделени в три възрастови групи 5-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас за момчета и момичета и за юноши и девойки.

Продължаваме с инициативата „Тренировъчен урок“, която дава възможност на професионални треньори да водят занятия по спорт в училищата, както и възможност за подбор на талантливи деца за активна спортна дейност.

За студентите - предстои Национална студентска универсиада в 15 вода спорт, с над 1200 участници.

През годините град Варна се утвърждава като домакин на едни от най-мащабните спортни прояви за ветерани. В тази връзка ще приемем 5 международни турнира – по тенис на маса, волейбол, баскетбол, ръгби, футбол и др.

Спортът за хора с увреждания е една от дейностите, в които Община Варна заслужено има постижения. Вниманието към хората в риск от изолация по здравословни причини е общинска политика, която внимателно се надгражда. Работим с 9 спортни клуба за хора с увреждания, а резултатите са известни – гордеем се с успехите на нашите параолимпийски шампиони. В тази връзка предстоят много събития, като Международен турнир по баскетбол в инвалидни колички с участието на 90 състезатели от 4 държави; Международен турнир по голбал за хора с увредено зрение с участието на 60 състезатели от 3 държави; Национален Параолимпийски турнир по 4 вида спорт и други.

Социалният туризъм включва активна работа с 6-те туристически дружества – организиране на туристически и колопоходи. Подборна информация – с дати и места на провеждане на всички събития, ще бъде публикувана в общинските сайтовете.

Водно спасяване. Националният турнир „Млад спасител“ за деца на възраст между 12 и 16 години. През август 2018 се проведе за седми пореден път с рекорден брой състезатели - 178 спортисти от 17 клуба и областни червенокръстки организации - от Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Сандански, Смолян, София и Ямбол. Състезанието спомага за формиране на интерес към професията на спасителя, както и за създаване на традиция при провеждане на състезания по водно спасяване за детските възрастови групи.

 

Развитие на общинската спортна инфраструктура:

Спортен комплекс във „Владиславово“;

Спортен комплекс във „Виница“;

Спортен комплекс на ул. „Студентска“;

Многофункционален спортен комплекс във „Владиславово“ ще бъде изграден на мястото на съществуващия нефункциониращ стадион. Имотът е с площ над 30 дка. Предвижда се изграждането на зала с 317 места за зрители, сцена за театрални изяви и зона за спорт на открито, която ще включва игрища за футбол, тенис кортове, баскетболни игрища, скейт парк, писта за крос, детска площадка, паркинг.

Спортният комплекс във Виница – ще бъде върху парцел с площ около 6 дка. Предвижда се изграждане на детска, фитнес и спортни площадки, алейна мрежа. Над 2 дка ще бъде с нова затревена площ.

Спортният комплекс на ул. Студентска“ - проектът предвижда изграждане на открити спортни площадки за футбол, баскетбол, многофункционална спортна площадка, фитнес и тенис на маса, паркинг.

 

Нови спортни площадки в училища;

Поставяне на тенис маси на открито – в училища и паркови зони;

През 2018 г. бяха реновирани и изградени спортни площадки и фитнеси в 10 училища. През настоящата година се предвижда обновяване в още 16. Община Варна продължава инициативата за поставяне на тенис маси на открито за ползването им от деца и възрастни в училищните дворове.

 

 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close