ОБЩИНА ВАРНА , СТД“АКАДЕМИК“ И ДОЦ.САНДЮ БЕШЕВ ВИ КАНЯТ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА „БЪЛГАРИЯ НА КРАЧКА ОТ ХИМАЛАЙСКАТА КОРОНА“

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 13.05.2019 г.
ОБЩИНА ВАРНА , СТД“АКАДЕМИК“ И ДОЦ.САНДЮ БЕШЕВ ВИ КАНЯТ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА „БЪЛГАРИЯ НА КРАЧКА ОТ ХИМАЛАЙСКАТА КОРОНА“

През тази година се навършват 60 години от основаването на Студентско туристическо дружество „Академик“ Варна, както и 90 години от организирания алпинизъм в България. Във връзка с посочените годишнини, СТД „Академик“ организира представянето на книгата „България на крачка от Хималайската корона с автор доц. Сандю Бешев.Това събитие е включено в програмата на Варна – Европейски град на спорта.

Авторът на тази книга – доц. Сандю Бешев има висше физкултурно образование, специалност туризъм-алпинизъм. Осъществил е изкачвания на почти всички категоризирани маршрути у нас, в това число и няколко премиерни изкачвания на нови маршрути. Няколкократно е посещавал Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай. Има над 500 изкачени върха в три континента.

 


В продължение на 50 години се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. На тази тема е защитил докторска дисертация и се е хабилитирал като доцент във Висшия селскстопански институт / днес Аграрен университет/. Написал е и издал 20 книги , посветени на историята на българския алпинизъм.

Книгата, която ще бъде представена, е в памет на алпиниста Боян Петров и е в посветена на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България, който ще бъде отбелязан на 19 ноември тази година. При представянето на книгата ще бъде прожектиран и богатия снимков материал, съдържащ се в нея, дело на самите участници в експедициите до хималайските върхове.

Представянето е на 15 май от 18.00 часа в Арт- салона на Радио Варна.

 

 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close