Аспарухово трейл

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 18.11.2022 г.
Аспарухово трейл

На 20 ноември 2022 г. от 10.00 часа в двора на фабрика 1 май до магазин Лидъл в кв. Аспарухово на ще бъде даден старта на състезанието „Аспарухово трейл“.


Всеки един участник ще има възможност да се докосне и види хилядолетния чинар, на който според легендата Аспарух е връзвал коня си.

Дърво от времето на Първото българско царство продължава да извисява снага в “Аспарухово". Представителят на вида Западен чинар се намира само на няколкостотин метра от морския бряг, в двора на бившата текстилна фабрика „Първи май". Съвсем близо е до мястото, където минава Аспаруховият вал, създаден навремето за защита на ниския бряг от морски нашествия. С основателя на българската държава е свързана една от легендите в „Аспарухово". Говори се, че на това дърво Хан Аспарух си е връзвал коня. За чинара се смята, че е над 1100 години, което го прави най-старото дърво не само във Варненско, но и в източната половина на страната. Според Регистъра на вековните дървета в България се нарежда сред 5-те най-стари дървета у нас. Висок е 18, а обиколката на ствола му е близо 9 метра.

2 км за деца до 10 г. родени след 2012 год.

7 км за възрастни и деца от 11-18 год.

13 км за възрастни.

Отделно класиране по възраст и пол!

Състезанието се организира от СК „Тангра“ със съдействието на Община Варна.

 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close