Маринела Нинева с държавна титла от Маратон Варна, кенийци грабнаха медалите при мъжете

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 15.05.2023 г.
Маринела Нинева с държавна титла от Маратон Варна, кенийци грабнаха медалите при мъжете

Ново трасе зарадва рекордните над 1000 участници в морската столица

 

 


Маринела Нинева грабна с 2.46:08 ч. държавната титла в най-дългата лекоатлетическа дисциплина с победата си на Маратон Варна. При мъжете национален шампион е Исмаил Сенанджи, който финишира четвърти за 2.29:03 ч., но пред него бяха само кенийци. Най-бърз по трасето тази пролет бе Лабан Черийот с 2.20:49 ч., пред Езикей Кипкорир 2.21:04 и Матю Кибет 2.21:59 ч. В националното класиране среброто бе за Ивайло Вълев с 2.35:16, а бронзът за Александър Спасов с 2.38:00 ч. При дамите държавна вицешампионка е Таня Димитрова 2.57:51 ч., а трета остана Илияна Стефанова с 3.16:51 ч.

 

Кенийци доминираха и в полумаратона, като съперничеството до последния момент между Кенеди Роно и Алберт Тонуи допринесе за отличните резултати. В крайна сметка само Роно изпревари само с една секунда Тонуи за да финишира за 1.04:46 ч. При жените в тази дистанция победителката също е от Кения - Ребека Чепквмой с 1.19:03 ч.

 

Осмото издание на надпреварата отново бе с приоритет стимулирането на българското участие. С основна заслуга за провеждането му е Община Варна, която дори и в най-трудните години не допусна да бъде нарушена традицията с едно от превърналите се в емблематични за града събития, колоритен пролетен спортен празник в морската столица. По време на днешния маратон в зоната на старт-финала бе дадено началото на Деня на предизвикателството с инициативата „15 минути активност с Декатлон“, която завърши с теглена на томбола с награди. Много емоции имаше и около новия старт на 2 км, където най-активни бяха малчуганите.

 

Тази година Маратон Врана посрещна участниците с ново трасе. След старта бегачите се отправиха по централната пешеходна зона към главния вход в Морската градина, а после се включваха за кратко по пътя Варна – Златни пясъци.

 

Рекорден бе броят на участниците, стартираха над 1000 бегачи, сред които атлети от Германия, Румъния, Англия, водещите в дисциплината африкански нации и др. Големият брой желаещи да стартират наложи организаторите да осигурят допълнителни стартови номера.

 

Фактът, че Маратон Варна определи държавните медалисти осигури участието на най-добрите ни състезатели в тази дисциплина. Организацията бе подпомогната от много доброволци и хора на реда, а надпреварата се излъчи на живо по спортно ориентирания канал на националната телевизия.

 

Парични премии бяха предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси получиха и най-бързите във всички бягания сред "ветераните“ над 45 г.

 

Маратон Варна продължава веригата от атлетически състезания в осмата година от инициативата под мотото "Бягането като начин на живот“. Учредена през 2016 г., за няколко сезона тя бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 9 април, следвана сега от днешното състезание във Варна на 14 май и традиционният финал в София на 8 октомври.

 

Рекордите на маратона във Варна също са притежание на кенийски атлети: при мъжете Осеа Тюей (Кен) с 2.16:35 ч. от 2019 г., а при жените Джабет Наом (Кен) бяга преди две години за 2.33:08 ч.

 

 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close